Kuidas osta frantsiisi?

Kui sul pole head äriideed (või veel ei ole), et enda ettevõte teha või kui sa otsid uusi objekte oma investeerimisportfelli, siis tasub kaaluda frantsiisiettevõtjaks hakkamist. Frantsiis on lihtsaim viis ettevõtlusega alustamiseks. Frantsiis on hea võimalus jõukohaseks investeerimiseks, kus tootlusele saad ise kaasa aidata. Aga kuidas sobivat frantsiisi leida, kui Eestis on pakkumisi vähevõitu ja maailmas väga palju?

Et stardist minema saada, oleks sul vaja alguses vastata järgnevale neljale küsimusele:

1. Kui palju on sul võimalik rahaliselt panustada?
2. Kas sa tahad olla töötegija, ettevõtja või passiivne investor?
3. Kas firma tegevusvaldkonnal on tähtsust?
4. Kas tuntud brändil on tähtsust?

Kui nende kategooriate järgi oled valikut kitsendatud, siis edasi saad hakata võtma ühendust frantsiisiandjatega ja hakata uurima igat sobivat frantsiisi eraldi. Algab läbirääkimiste ja info kogumise etapp, mis võiks viia paari kõige potentsiaalsema välja valimiseni.

Kitsamaid valikuid tehes vasta järgmisele neljale küsimusele:

1. Kas äritegevuseks on vaja ruume või mingit erilist komponenti, mille asukohast või tööle rakendamisest sõltub kõik muu?
2. Kas ja kui palju pead sa ise enda aega ja oskuseid igapäevaselt frantsiisi majandamisse panustama?
3. Kas sa oled valmis alguses kui äri ei ole veel käima läinud suuremat koormust ja kahjumit kandma, selle huvides, et edaspidi edukas olla?
4. Kas ja kui palju frantsiisiandja sind aitab, juhendab ja koolitab?

Edasi on lõpliku otsustamise aeg. Et saaks käed lüüa ja lepingud allkirjastada, soovitame kasutada professionaalide abi – juristi, raamatupidajat (finantsisti), ärinõustajat (frantsiisi spetsialisti). Koos nende inimestega neljakesi saate panna kokku korraliku ülevaate, et kas tasub seda frantsiisi osta, sinna panustada ja ennast sellega aastateks siduda.

Töötage läbi ja mõelge hoolikalt järgmisele neljale aspektile:

1. Lepingute due diligence;
2. Frantsiisi majandusanalüüs;
3. Frantsiisi kommertsanalüüs;
4. Sinu enda tegevus- ja äriplaan kui oled frantsiisiandjaga tehingu teinud.

Francorp Baltic aitab alustajaid ja kogenud frantsiisivõtjaid frantsiisi otsuste tegemisel. Võta ühendust ja küsi lisa: [email protected]

Franchising EE

Loe teisi artikleid