Frantsiisivõtja 11 olulist sammu frantsiisi avamiseks

Võttes arvesse suurel hulgal erinevate tööstuste frantsiisisüsteeme, võib oma frantsiisiäri avamine olla üpris heidutav. Seetõttu annab käesolev artikkel selle protseduuri kohta samm-sammulise ülevaate.

  1. Enesehindamine: Küsi endalt, mis sind frantsiisiäri avamise juures paelub, kas oled valmis töötama pikki tunde järjest, kas oled nõus maksma osa oma kasumist kellelegi teisele, kui suure osa oma enda rahast oled nõus käivitamiseks panustama jne.
  1. Otsi endale konsultant: Konsultandil on spetsiifilised teadmised, mis võimaldavad tal keerulisemaid aspekte sinu jaoks lahti seletada ja pakkuda abi kogu protsessi vältel. Samuti aitavad konsultandi teadmised vältida võimalikke lõkse.
  1. Uuring: Kasuta statistikat või tee iseseisev kodutöö, et uurida välja, millised ettevõtluse valdkonnad sinu piirkonnas jätkusuutlikud oleksid ja vali vastavalt sellele sobilik frantsiisisüsteem. Seejärel esita väljavalitud frantsiisipakkujatele vastav taotlus. Kui frantsiisiandja taotluse heaks kiidab, saadetakse sulle frantsiisi tutvustamise dokumendi (Franchise Disclosure Document) koopia, mis võimaldab ärisüsteemile veelgi põhjalikuma pilgu heita.
  1. Lepi kokku kohtumine: Nn “kohtumise päeval” on potentsiaalsel frantsiisivõtjal võimalik kohtuda oma frantsiisiandjaga, mille raames on frantsiisivõtjal võimalik tutvuda ettevõtte poolt pakutavate võimalustega ja küsida küsimusi.
  1. Suhtle teiste frantsiisivõtjatega: Frantsiisi tutvustamise dokument sisaldab nimekirja teistest frantsiisivõtjatest. Külasta neist mõnda ja uuri, kuidas nad frantsiisiandja poolt pakutava toega rahul on ja kas tegelikkus vastab ootustele.
  1. Leia sobiv asukoht: Frantsiisivõtja võtab aluseks frantsiisi tutvustamise dokumendi põhjal konkreetseid parameetreid selle piirkonna kohta, kuhu oma frantsiisiettevõte rajada, nagu näiteks liikluse tihedus ja potentsiaalsete klientide arvukus. Enamik frantsiisiandjaid aitab asukoha leidmisele kaasa. Kui valid asukoha ise, peab frantsiisiandja selle heaks kiitma.
  1. Vali frantsiis ja kindel rahastus: Kui oled frantsiisi välja valinud, saad sa kogu vajaliku info äriplaani koostamiseks, mida võimalikele laenuandjatele esitada. Rahastamise võimalusi on mitmeid, nagu näiteks pangalaenud, erainvestorid jne. Samas on oluline ka meeles pidada, et esimestel kuudel peab sul olema piisavalt reserve, et oma kulud ära katta.
  1. Sõlmi leping: Lepingutingimuste paindlikkus sõltub frantsiisiandjast. Kui frantsiisiandja soostub teatud tingimustes läbi rääkima, on mõistlik konsulteerida frantsiisialal spetsialiseerunud juristiga, et leida koos parim lahendus. Samas ei ole ka jäik leping põhjus muretsemiseks. Kuna frantsiisid tuginevad toimival süsteemil ja jätkusuutlikul kaubamärgil, tasub liialt paindlikesse lepingutesse suhtuda pigem kriitilisemalt.
  1. Hangi kõik vajalikud litsentsid ja kindlustus: Igal tööstusharul on litsentsidele ja kindlustusele omad nõuded. Nende kohta tasub uurida nii frantsiisiandjalt kui ka kohalikest ametiasutustest.
  1. Palka töötajad ja osale koolitustel: Töötajate arv sõltub valitud frantsiisi liigist. Selles on võimalik selgusele jõuda koolituste abil, mida frantsiisiandjad tihti korraldavad ja mille raames on frantsiisivõtjatel tavaliselt võimalik saada ka koopiaid frantsiisialastest juhenditest kust ilmneb töötajate vajadus ja nendele esitatavad nüuded.
  1. Ava oma frantsiisiäri: Tavaliselt on frantsiisiandjatel vajalikud protseduurid alustamiseks ja klienditeavituseks juba välja töötatud. Mõned frantsiisiandjad otsustavad enne suurt avamist tagasihoidlikuma avamise kasuks. Viimase eeliseks on võimalus viimistleda probleemseid kohti enne suurejoonelist avapauku. Mõned frantsiisiandjad saadavad avamise päeval koha peale ka ettevõttepoolse koolitaja.
Franchising EE

Loe teisi artikleid