Algteadmised nutikaks saamisest

Frantsiisiäri alustades saab kiiresti selgeks, et frantsiisiandja edu või läbikukkumist mõjutavaid otsuseid tuleb langetada igal sammul.

Kõik algab eesmärkidest

Alustama peaks sellest, et teha enda jaoks selgeks, mis eesmärke frantsiisiäri kaudu saavutada tahetakse. Ei tohi unustada, et äritegevus peab teenima sinu huve, mitte vastupidi. Seega mõtiskle selle üle, milliseid eesmärke sa erinevatel etappidel tulevikus saavutada soovid.

Näiteks kui soovid oma ettevõtte viie aasta pärast teadaoleva hinnaga maha müüa, tuleb sul lahutada ettevõtte tänane eeldatav väärtus soovitud müügihinnast. Seejärel saad teada väärtuskasvu, mis on vajalik eesmärgi saavutamiseks. Selleks, et saada teada, millist sissetulekut sinu äri selle eesmärgi nimel teenima peab, tuleb nõutud väärtuskasv jagada eeldatava sissetulekute suurusega. Seejärel tuleb erinevaid tegureid arvesse võttes eeldada kasumlikkuse suurust, mis saavutaks soovitud müügihinna. Järgmiseks tee kindlaks ühe müügipunkti eeldatav tulemuslikkus, arvuta välja kasutustasu suurus ning kalkuleeri, kui mitu frantsiisiüksust läheb eesmärgi täitmiseks vaja.

Kui oled saanud teada vajaliku arvu frantsiisiüksuseid, mida igal aastal avada tuleb, saad ühe müügipunkti eeldatavate turustuskulude põhjal panna paika turustuseelarve. Sealt edasi saad planeerida juba värbamist ja teisi olulisi aspekte, et tagada äri efektiivsus. Sedasi toimimine võimaldab sul ette arvestada praktiliselt kõike, mida vaja läheb.

Kindlasti tuleb arvestada, et ülaltoodud protsess on oluliselt lihtsustatud, kuna ei ole välja toonud palju muid olulisi tegureid, mida arvesse tuleb võtta, kuid peamine on see, et reaalsuses läheb vaja põhjalikku ja korduvat läbimõtlemist, planeerimist ja finantsanalüüsimist.

Liigu sammhaaval

Tuleb võtta arvesse, et üks frantsiisimise suurematest eelistest, milleks on praktiliselt piiritud kasvuvõimalused, võib osutuda ka suurimaks probleemiks. Ilma kapitalipiiranguteta frantsiisi müümise tulemusena võib juhtuda, et frantsiisiandjal ei ole enam ühel hetkel võimalik pakkuda piisavat tuge uutele frantsiisivõtjatele, mis viib omakorda frantsiisivõtjate läbikukkumiseni. Seega on soovitus järgmine: ära kasva kiiremini oma võimekusest frantsiisivõtjaid vajalikul viisil ja määral toetada.

Paku täiendavat toetust oma esimestele frantsiisivõtjatele, et nad oleksid edukad ja saaksid sind soovitada ka teistele. Oluline on meeles pidada, et sinu frantsiisivõtjate läbikukkumine tähendab ka sinu ebaedu.

Ole kodu lähedal

Kui oled algaja, peaks sinu kontor jääma kodule võimalikult lähedale. Seega on sul võimalik olla abiks oma töötajatele ja frantsiisivõtjatele ning reageerida nende probleemidele või küsimustele kiiresti, hoides kokku transpordikulusid.

Turustuse tõhusamaks teostamiseks võid keskenduda pigem vähemkulukale kohalikule meediale kui riiklikele väljaannetele. See ei lihtsusta mitte ainult toe pakkumist, vaid on ka kuluefektiivsem, kuna ühte kohta koondunud personal võimaldab hallata rohkem üksusi vähema arvu inimestega ning kohtuda oma frantsiisivõtjatega silmast-silma tihemini. Ka ühes kohas tehtav reklaamimine võib viia tõhusama ja domineerivama kaubamärgi presenteerimiseni, mis omakorda töötab ka frantsiisivõtjate kasuks.

Jäigad reeglid on mõeldud rikkumiseks

Lõppkokkuvõttes tuleb leida tasakaal efektiivsuse ja riski vahel. Kui arened liiga aeglaselt, võid konkurentidele alla jääda. Samas pead võimaldama ka piisavat tuge oma frantsiisivõtjatele, et tagada nende edu. Liiga kiire areng võib tähendada rohkemate inimeste palkamist, et vajalikku tuge tagada. Kõige edukamad on just need frantsiisiandjad, kes seda tasakaalu kõige paremini hallata suudavad.

Franchising EE

Loe teisi artikleid